Migráció Magyarországról

2014/11/02. - írta: severus

350 000

Ennyi lehet azon magyar emberek száma, akik jobb élet reményében külföldre vándoroltak.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézet legutóbbi felmérése szerint az utóbbi években 350 000 magyar vándorolt ki külföldre. A legkeresettebb országok Németország, Ausztria, valamint az Egyesült Királyság.
2012-ben Németországba 53 900-an, az Egyesült Királyságba 24 700-an, Ausztriába pedig 13 100-an vándoroltak ki.

Legtöbbjük érettségivel vágott neki az ismeretlennek, de jelentős a szakmunkások és a diplomások száma is.

Az országot elhagyó aktív munkaerő száma egyre nő, ami évekkel később újabb problémákat idéz elő az így is elöregedő magyar társadalomban.

Persze a politikai elit szerint ez csak egy kalandvágy, még véletlenül sem azért megy ki valaki, hogy a családját segítse, a megélhetését biztosítsa. Kalandvágy...persze.

Akinek megadatik a lehetőség az él is vele, ha normális bérezést szeretne, és hosszútávon meg akarja szüntetni a gondjait, akár a családja jövőjét is bebiztosíthatja. Arról nem is beszélve, hogy egy új társadalmat ismerhet meg, ami még meg is győzheti arról, hogy érdemes ott maradni.

"London a második legnagyobb magyar város."

sokan2_0.png

alfahir.hu nyomán

--------------------------------------

A kutatás annak a részét, hogy a kivándorlási törekvések egyáltalán nem lankadnak, meg tudom erősíteni. Jó pár ismerősöm külföldön dolgozik már, és mindig vannak olyanok, akik tervezik, hogy kimennek. Egyszerűen elegük van ebből az egészből, főleg ahol élünk, Magyarország keleti részén katasztrófa a helyzet. Legfőképpen a bérezéssel van baj, és sokan azért is "távoznak", mert pont elég volt nekik a "magyar mentalitásból", az itteni emberekből.

Amit pofátlannak tartok, hogy az itthon maradtak előszeretettel fikázzák a kivándorlókat, sokuk egyenesen hazaárulást kiáltanak, pedig csak változtatni akarnak az életükön.
Semmi baj nincs azzal, hogy vannak, akiknek betelik a pohár és mernek váltani.

Azt a véleményt osztom, hogy ha van lehetőség külföldre menni, akkor meg kell ragadni, és a lehető legtöbbet kihozni belőle.

53 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dumavan.blog.hu/api/trackback/id/tr256856559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2014.11.02. 23:40:50

Magyarországon 3 fő mozgatórugója van a kivándorlásnak:

1, A valós munkanélküliség jóval magasabb, mint a bevallott, sok területen egyszerűen lehetetlen munkát találni
2, A bérek nem konvergálnak Nyugat-Európához, mivel az unortodox gazd. pol. miatt a forint a béka segge alatt van....Szemben mondjuk Szlovákiával
3, A politikai rendszer miatt is egyre többen mennek el....

A jelentős kivándorlás fennmarad a jövőben is, mert sem valódi prosperáló gazdaság nem lesz, sem a bérek nem konvergálnak , de politikai rendszer sem változik meg...

Erő e-meló 2014.11.03. 00:09:22

Az hogy jön ki, hogy London a második legnagyobb magyar város, amikor összesen 49 ezer magyar tartózkodik Angliában, és ennek a nagy része nyilván nem Londonban él?

A többi meg hangulatkeltés, tele a szokásos csúsztatásokkal, soha nem igazolt állításokkal. Mondjuk attól, hogy valaki külföldön keres melót még nem kivándorló, hanem vendégmunkás. Én is dolgoztam külföldön, aztán most itthon vagyok, de ha újra kimegyek akkor se nevezném magamat kivándorlónak

gizmo26 2014.11.03. 00:58:35

Aki kiment, az maradjon is ott.
Ha pedig mégis hazajön, akkor maradjon csendben, és ne oktassa ki az itthon élőket.

Brix 2014.11.03. 01:11:08

@Erő e-meló: A 350 ezer a tartós kivándorlók száma lehet. Az ingázókkal és az átmenetileg kint dolgozókkal együtt már 500-600 ezer körül lenne a szám.

monddazigazatmar 2014.11.03. 01:49:59

@Brix:
1. A valós munkanélküliség jóval magasabb, mint a bevallott, sok területen egyszerűen lehetetlen munkát találni
Igen, kint meg jó a mosogatás is.
2, A bérek nem konvergálnak Nyugat-Európához, mivel az unortodox gazd. pol. miatt a forint a béka segge alatt van....Szemben mondjuk Szlovákiával
Az akármilyen másik gazdaságpolitika alatt az euró 245 volt. Most 310. Ez 25%. Ennyivel vagy a német fizetés alatt? Nem. Akkor talán nem ez az ok.
3, A politikai rendszer miatt is egyre többen mennek el....
Igen, annyira zavarja őket a demokrácia hiánya ugye? Vagy mi

monddazigazatmar 2014.11.03. 01:51:39

Egyébként pedig amikor csatlakoztunk az unióhoz akkor ezzel is kampányoltak, hogy szabadon lehet majd munkát vállalni, meg bécsben cukrászdát nyitni.
Ha meg mennek az emberek, akkor itt sírtok? Miért?

2014.11.03. 01:58:59

@Brix: 1. Jellemzően ugyanazok nem találnak munkát, akik külföldön se: az alacsonyan képzett, nyelveket nem beszélő, betanított munkára pályázó tömegek. Az informatikusok, mérnökök továbbra is válogathatnak, ugyanígy a jó szakmunkások is.
2. Magyarországon soha nem lesznek nyugat-európai bérek, ennek teljesen más, strukturális okai vannak, nem a regnáló kormány. A nyugati országok előnye örökre behozhatatlan. Te sem várod ép ésszel, hogy egy kurzus alatt 500%-ot nőjön a gazdaság.
3. A politikai rendszer miatt mehetnek, azokért nem kár. Hiába fiatalok, bad apple mindegyik, csak rohasztanak maguk körül.
4. Fapados gondolkodású vagy. Menj te is, tán több szerencséd lesz.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.03. 05:49:36

Jó hír a sok kivándorló. S valójában számuk kifejezetten mérsékelt. Nem hasonlíthtó a katasztrofális mértékű bolgár és román számokhoz.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.03. 06:10:41

@retrovírus: Ez hazugság.
Nem csak az alacsonyan képzett, nyelveket nem beszélő emberek nem találnak munkát, hanem úgy általában nincsenek munkahelyek.
Nyelveket beszélő, egyetemet végzett emberekkel van tele a munkaügyi központ, velük semmit nem tudnak kezdeni, még képzést se tudnak nekik adni, mert egy 8 általánost végzett embert beíratnak valami értelmetlen tanfolyamra, de egy diplomást már nem. Persze a munkanélküliek többség a képzetlen ember, de az egy hazugság, hogy képzett ember könnyen találna ma munkát Magyarországon.

@monddazigazatmar:

"A valós munkanélküliség jóval magasabb, mint a bevallott, sok területen egyszerűen lehetetlen munkát találni
Igen, kint meg jó a mosogatás is."

Nos én ismertem sok olyan diplomást, akár mérnök-informatikust is, akik akármit elvállaltak, amikor kikerültek. Szó szerint akármit, pár hónapig fizikai munkát végzett a srác. Aztán persze továbbléptek, de nem szégyellték, hogy kellett takarítani is, hogy a lakbért ki tudják fizetni.
Ismerek olyan biológus szakon végzett csajt, aki a magyar munkaerőpiacon teljesen esélytelen lett volna, kiment UK-ba, beletanult a vendéglátásba, felküzdötte magát és ma éttermet vezet, menedzser. Magyarországon leszólnák, hogy nem a szakmájában helyezkedett el, mekkora lúzer, kint a nyugati fertőben és tomboló liberalizmusban meg teljesen természetes, hogy valaki tanul valamit akár egyetemen is, de teljesen más területen kezd dolgozni, majd ott továbbképzi magát és ezt el is fogadják a cégek, kiképzik, betanítják, segítik. Ez Magyarországon elképzelhetetlen, annyira beskatulyáznak.
Magyarországon meg még mosogató állás se jut akkor se, ha 8 általános a végzettséged, meg akkor se, ha szívsebész vagy. Egyszerűen nincsenek állások, mert nem nő a gazdaság. Ennek a kormány is az oka. Nem kell Németországhoz vagy UK-hoz hasolnítani magunkat, elég elmenni Lengyelországba, Csehországba. Mennyivel jobban megy nekik. Valami alapvetően elromlott Magyarországon és nem látszik, hogy akár csak a visegrádi országok színvonalát is elérné valaha az ország. Igen, van Budapest, meg Pest megye néhány települése, meg van Észak-Nyugat Magyarország, de azon kívül nihil, pusztulás. Semmi új nem jön létre, csak vegetál minden. Akinek van állása, az se tud mozdulni, csak azon rettegnek az emberek, hogy el ne veszítsék az állásukat.
Budapest és Közép-Magyarország még elmegy valamilyen szinten, de máshol reménytelen a helyzet.

Nyugaton egyrészt munka van, másrészt van előrelépési lehetőség, van perspektíva, biztonság.

@gizmo26: Miért is ne oktassa ki a Magyarországon maradtakat? Micsoda pökhendi magatartás ez?
Orbán Vitya is kiment Angliába Soros-ösztöndíjjal aztán hazajött kioktatni mindenkit. El kellene őt is zavarni a picsába, ne oktasson ki senkit nyugaton kiképzett ügynökként. Csak az a jó magyar, aki sose lépett ki az ország határain kívül, de főleg az, aki sose hagyta el a faluját! Ugye!?
Jellemző, hogy egy nép hogy bánik az emigránsokkal. A sikeres népek a diaszpórát megbecsülik, a nemzet részének tartják, tanulnak tőlük, vészidőszakban a nép túlélését biztosítja, ha több földrajzi területen élnek közösségeik. Az emigránsok meg ha el is felejtik a nyelvet, de büszkék a hagyományaikra, mert otthonról nem köpködnek rájuk, nem tartják hazaárulónak őket.
Örmények, görögök, zsidók, írek, kínaiak stb. teljesen máshogy állnak a kivándorolt honfitársaikhoz, mint a magyarok. Még a lengyelek is sokkal pozitívabbak ebben a tekintetben és nem félnek tanulni a külföldre szakadt testvéreiktől.
A magyar egy irigy nép, utánad nyúl és visszahúz a mocsárba, amiből ő nem tud már kikecmeregni, de akkor téged is megakadályoz, hogy nehogy boldogulj.
A magyar egy csökött agyú nép ilyen szempontból.
Én megértem azokat a kivándorlókat, akik nem is akarják, hogy a gyerekeik megtanuljanak magyarul. Legalább nem hallják a Magyarországon maradt senkiháziak gyűlölködő megjegyzéseit.

paráznabillegető 2014.11.03. 06:27:14

jé, franciába nem ment senki.
dánba meg norvégba se.
hápersze.

ilyen grafikát bárki rittyent.

ui: maxval hülye.

Blogger Géza 2014.11.03. 06:29:42

Mi ez a hülyeség? Hogy a fenébe lenne már London a 2. legnagyobb magyar város, amikor Debrecenben több mint 200 ezer ember él, miközben az egész Egyesült királyságban csak 49 ezer magyar? Ennyit ér az egész poszt...

Blogger Géza 2014.11.03. 06:30:58

@paráznabillegető: Ha nem tűnt volna fel, az 5000 alatti számokat nem írják ki. Ha hallgattál volna, most nem nézne mindenki hülyének.

Conchobar 2014.11.03. 07:28:35

Ez a 'Migráció Magyarországról' c.grafikon kicsit olyan irányítottnak tűnik. Mert Franciaországba, Portugáliába, Norvégiába és Dániába mintha senki sem emigrálna. Nem beszélve a többi, szegényebb európai országról (Grörögországtól Finnországig)

Sir Galahad 2014.11.03. 07:45:02

Magyarországról, ugyanúgy, mint a többi szegény káeurópai országból, gazdasági okok miatt mennek ki sokan. Azért most, mert most már nyitott az ottani munkaerőpiac - ennyi. Kár ebben politikát keresni. A problémát szerintem Nyugat-Európa fogja megoldani: előbb-utóbb korlátozza majd a munkavállalási lehetőségeket, saját munkavállalói védelmében. Arról ne álmodozzon senki, hogy ha lesz egy másik kormány, hirtelen nyugati bérek lesznek itt is.

$pi$ 2014.11.03. 07:47:48

"Persze a politikai elit szerint ez csak egy kalandvágy, még véletlenül sem azért megy ki valaki, hogy a családját segítse, a megélhetését biztosítsa. Kalandvágy...persze."

Hol mondott olyat a "politikai elit", hogy nem a pénz miatt mennek ki az emberek? Ennek nagyon kamu szaga van ám!

severus 2014.11.03. 07:51:42

@Blogger Géza: Már leírták előttem, biztos vagyok benne, hogy a kutatás nagyon "finoman" bánik a számokkal, 350 ezer főnél sokkal többen mentek ki, valamint Londonban kb. 200 000 magyar él és dolgozik.

Az összes kivándorolt száma egyes források szerint a félmilliót súrolja.

Pontos adatok sosem lesznek...

severus 2014.11.03. 07:59:21

@$pi$: Rosszul fogalmaztam. A Fidesz ahelyett, hogy azt mondta volna, hogy a tényleges megélhetés miatt mentek ki, a kalandvágyat emlegették, és hallani sem akarták azt a szót, hogy a kivándorlók "gazdasági menekültek" lennének.

$pi$ 2014.11.03. 08:03:27

@AN0NYM: Hol mondták ezt? Szívesen elolvasnám.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.03. 08:18:44

@Sir Galahad: Szerintem már az előrelépés lenne, ha látnák az emberek, hogy Magyarországon is emberszámba veszik őket, csökken a korrupció, nincs pazarlás, nem hivatkoznak folyton arra, hogy mivel most megnyerték a választást a FideSS droidjai és akkor jaj a legyőzötteknek, minden pozíciót elfoglalnak, bármit megtehetnek, ami a józan ésszel és az európai értékrenddel nem fér össze. Ha a NAV nem központilag irányítaná a korrupciót, a lehúzást, a kifosztást. Ha a politikus nem nyilatkozna olyat, hogy mindenki annyit ér, amennyit összeharácsolt, ha nem lenne pökhendi képmutatás kis balfasz tinók részéről, miután vesznek egy villát annyi pénzért, amennyit eddig összesen nem kerestek meg, ha nem lenne egyházi agymosás választások előtt és brutális megtorlás, tisztogatás minden választás után. Ha nem ad hoc döntenének a közterhekről és államosításokról, ha nem mennének szembe következetesen az európai értékekkel, ha nem lennének másodrendű állampolgárok a homoszexuálisok, ha a stadionoknál és focinál fontosabbnak tartanák az egészségügyet és az oktatást, gyermekélelmezést. Ha a magánnyugdíj megtakarításokat nem lopnák el egy tollvonással. Ja, bocsánat, megvédték. Ha lenne remény arra, hogy csak egy picivel is jobb lesz Magyarországon a jövőben. Nem földi paradicsom, csak éppen nem kelet felé tendálnánk, hanem picit nyugatabbra. Csak a lengyel-cseh szintet kellene megcélozni, nem vágynak sokra a magyarok. Maradnának sokan, ha csak pici dolgok változnának. De pont ezek nem fognak változni.

Persze a magasabb bérek akkor is csábítanák a fiatalokat nyugatra, de talán nem mind döntene a távozás mellett, akik pedig elmennek, azok nem úgy tekintenének Magyarországra, mint ami kitaszította őket, csak azért, mert elmentek élni, megélhetést keresni és emiatt nyugati diverzáns ügynököknek néznék őket, ha hazatérnének.

Khal Drogo 2014.11.03. 09:01:04

Mi fog történni ha az Egyesült Királyság bevezeti a kvótarendszert a munkaerőpiacon? Mi fog történni ha a kvótarendszer miatt az Egyesült Királyság konfliktusa elmélyül az Európai Unión belül?
Ezek elég komolyan napirenden lévő dolgok. Akkor is ha valaki homokba dugja a fejét.

$pi$ 2014.11.03. 09:05:27

@AN0NYM: Aha. Azt mondja, hogy nem "menekültek". Nem azt mondja, hogy nem "gazdasági menekültek".

severus 2014.11.03. 09:07:33

@$pi$: A "gazdasági menekültek" jelzőt az ellenzék használta, ami valljuk be, nem áll messze a valóságtól...

Khal Drogo 2014.11.03. 09:09:39

@Sir Galahad: Pontosan. A szabad munkaerőpiac ebben a formájában halálra van ítélve. Maholnap a brittek lezárják a szabad munkaerőpiacukat, 2 éven belül Svájc is megteszi, utána pedig kettőzött erővel fog a migráció fókusza a Benelux-államok és Németország és Ausztria felé menni. Ennek hatására ők is le fogják zárni a munkaerőpiacot.

Az EU alapelvek közül ez fog elsőként elesni. Majd átalakítják és kiveszik ezt az alapelvet az EU magországai. Akkor is ha ma ezt tagadják.

$pi$ 2014.11.03. 09:12:35

@AN0NYM: "A "gazdasági menekültek" jelzőt az ellenzék használta, ami valljuk be, nem áll messze a valóságtól... "

Ez így igaz. Csakhogy nem kapnak menekült státust sehol, mert jogi értelemben nem minősülnek menekültnek.

A "gazdasági menekült" amolyan hangulatkeltő kifejezés, ami megpróbálja összemosta a jobb bér reményében kivándolrókat az üldözöttekkel és Orbán valójában ez ellen emelte fel a szavát az idézett cikkben.

severus 2014.11.03. 09:29:39

@Khal Drogo: Németországnak kifejezetten szüksége van a bevándorolt aktív munkaerőre, mert a társadalmuk elöregedő.

Svájcban így is keményen korlátozzák a bevándorlást.
nol.hu/kulfold/svajcban_megszavaztak_a_bevandorlas_korlatozasat-1443571

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2014.11.03. 09:33:46

Azon azért megakadt a szemem, hogy "az utóbbi években". A KSH ugyanis az utóbbi 25 évről mutatta ki. Bár, ha úgy nézzük, az utóbbi években volt a muhi csata is...

Amúgy meg: nem azért vándorolnak ki az emberek, mert itt üldözik őket, vagy elviselhetetlen lenne a közeg, hanem a jobb élet reményében. Van akinek sikerül, van akinek nem. A kint dolgozók nagy része vissza akar térni, ha megszedte magát, vagy ha Magyarország eléri az a gazdasági fejlettségi szintet, amit szeretnének.

Ballibdemóknak: nem fognak csőstül hazajönni a kintiek, ha a Fideszt egyszer egy választáson leváltanák... :)

Sir Galahad 2014.11.03. 09:35:17

@aki mást mond az hazudik: Most összeírtál egy szép kívánságlistát. Egy része tényleg olyan, aminek az ember örülne (pl. kisebb korrupció, kevesebb hataloméhes, arrogáns politikus, ), de ezek a problémák a korábbi kormányok alatt is megvoltak és a következők alatt is meglesznek, tehát a sci-fi világához köthetők. Más részük kifejezetten balliberális vágyálom, ami egy szűk réteget leszámítva nem érdekel senkit (pl. a melegek helyzete). Abban igazad van, hogy a cseh-lengyel életszínvonalnak sokan örülnének, de nézd meg, ezekből az országokból is sokan mennek ki. Beszéljünk világosan: a fiatalokat nem a politikai légkör, hanem a lényegesen magasabb jövedelem vonzza Nyugatra. Persze, meg lehet próbálni úgy tenni, mint ha nem ez, hanem az aktuális kormány lenne az ok, de fölösleges.

Sir Galahad 2014.11.03. 09:40:21

@Khal Drogo: Igen, szép ellenpélda ez azoknak, akik az Európai Unió úgynevezett alapértékeiről fantáziálnak. Nincs szó itt egyébről, mint az erősebb tagországok érdekeinek védelme.

gizmo26 2014.11.03. 10:56:57

@aki mást mond az hazudik:
Reméltem hogy ez kiveri valakinél a biztosítékot.
De, csak te írtál vissza, a többi kommentelőt ez nem zavarja, sőt lehet hogy egyetértenek.

Sexual Harassment Panda 2014.11.03. 11:03:34

Kedves posztolò!
A tèma èrdekes.
Ìrhatnàl pàr sort arròl, hogy mi lenne a kint dolgozòkkal akkor, ha megszűnne az eu-s tagsàguk, ès mèg nem töltöttek elèg időt az àllampolgàrsàgi kèrelemhez.
Illetve akkor mi van, ha felfüggesztik egy orszàg szavazati jogàt?miben befolyàsolja a külföldi munkavàllalàst?

Gazz 2014.11.03. 11:05:16

@paráznabillegető: Elég elenyésző a franciául tudó magyarok száma, emellett a franciáknak nem igazán jó errefelé a hírük.

2014.11.03. 11:14:55

@monddazigazatmar: Neveddel ellentétben hazudsz.
Ki számolta ki, mennyi a külföldön mosogató diplomás?
Ezek közül mennyi boldogul a nyelvtudásával?
Ja, senki. Csak böfögsz bele a nagyvilágba.

De tegyük fel... szerinted, ha valaki külföldön mosogat, mint diplomás, azért teszi, mert Magyarországon volna munkája?
esetleg mosogatással több pénzt keres külföldön, mint odahaza munkanélküliként?
Tudod, ha nem megy ki, vagy nem talál munkát odahaza, vagy valaki más elől foglalja el a helyet, tehát az lesz munkanélküli.
Vagy elmehet a multihoz a sorra , napi három műszakba, havi 75 ezerért... Ezt odakint hetente keresi meg. És nem baszogatják.

2014.11.03. 11:19:52

@Sexual Harassment Panda: ha megszűnne az eu-s tagságunk, akkor menekült státuszba kerülnének, és mint refugee folyamodhatna állampolgárságért. vizsgát kéne tennie, öt éven túl automatikusan megkapná. Anglia

Sexual Harassment Panda 2014.11.03. 11:20:48

@Könnyen elkaptuk, uram!: mièrt baj az, hogy valaki mosogat/2kezi munkàt vègez??

Erő e-meló 2014.11.03. 11:27:56

@AN0NYM:
"A Fidesz ahelyett, hogy azt mondta volna, hogy a tényleges megélhetés miatt mentek ki, a kalandvágyat emlegették, "

Ezt a kifejezést Horváth István belügyminiszter használta a nyolcvanas években egy interjú során, és akkor vált szállóigévé.

Lassan már ott tartunk hogy Sztálin és Rákosi idézeteket akartok a Fidesz szájába adni. Nem mindenki annyira hülye hogy bekajálja.

2014.11.03. 11:28:58

@Khal Drogo: Szerintem ezek választási szlogenek. Tudod, Angliában felerősödött a UKIP. Ráadásul Cameronék nem túl sikeresen irányították az országot. A kommunikációjuk is szar. Politikai célkitűzéseik szintén.
ennek eredményeként szavazóik egy része átvándorol a UKIP-hoz. Cameron próbál erre nyitni. Szélsőségesebb nézeteket üvölt, vörös fejjel, és azt hiszi, hogy elhiszik.
A választások után, bárki nyer, kiderül majd az igazság. Jól tudják, hogy elveszíteni a vámmentességet nem pozitív. Jól tudják, hogy a UK a híd az USA és az EU között. Ha nincs meg a kapcsolat, hirtelen két szék között....
A UK legjelentősebb népgazdasági forrása a pénzügyi tevékenység. Ki venné figyelembe, ha ez kizárólag a brit nemzetgazdaságra korlátozódna?
Most, a volt gyarmatok gazdasága a UK-én keresztül tud bejutni az európai piacra.
Utána? Simán kikerülik.

Miért gyártana a Honda mondjuk autókat Angliában, ha az EU megvámolná?
Mit szólna a piac, ha a Shell olaja gáza benzine vámolva jutna el Európába? Biztos nem csökkenne a Shell részvények ára?

2014.11.03. 11:31:52

@Sexual Harassment Panda: Bocsi, ezt nem én írtam. Szerintem amíg nem tudtál beilleszkedni, bizony bármilyen munka jó., Sokkal jobb, mint odahaza munkanélküliként.
Ha a nyelvet elsajátítod, már könnyebb előre lépni.

Pont azt írom, semmivel nem alávalóbb Londonban mosogatni, mint mondjuk a Chio-nál három műszakban állni a sor mellett. De legalább fizet, és van kilátásod.

2014.11.03. 11:37:51

@Sexual Harassment Panda: Nem biztos. Semmi sem az. Bármi megváltozhat.

De nem tartom valószínűnek, hogy a UK hirtelen úgy döntene, hogy holnaptól kizavar minden európai munkavállalót. Most is csak az ezután érkezők számának KORLÁTOZÁSÁRÓL van szó.
Összeomolna a gazdaság...
Gondolj bele, cirka egymillió lengyel.
Ennyi munkahely szabadulna fel. Ki töltené be? A szakképzetlen angol kezdene az építőiparban? Leállnának az építkezések. Az egészségügyben? Nem lenne ellátás. A tömegközlekedésben? Nem mennének a buszok.Ugyan!
Képzeld el, amikor egymillió ember mondja vissza a lakásbérletét, vagy lép meg fizetés nélkül...
Összeomlik a lakáspiac!
Képzeld el, mekkora bevétel az az államnak, hogy ezek az emberek itt élnek és költenek, miközben a segély igénybevétele az ő esetükben töredéke az angolokénak, a pakisztániakénak, stb...

Erő e-meló 2014.11.03. 11:46:32

@AN0NYM:
"A Fidesz ahelyett, hogy azt mondta volna, hogy a tényleges megélhetés miatt mentek ki, a kalandvágyat emlegették, "

Szó szerinti idézetben Orbán Viktortól:

„Miért kell azokat a fiatalokat, akik vállalják, egyébként az életkoruknak megfelelő, nagyon komoly kalandot, hogy elmennek dolgozni, és idegenben próbálnak helytállni, miért kell őket állandóan megbélyegezni azzal, hogy menekültnek nyilvánítják őket? "

Döntse el mindenki, hogy ki mond igazat

severus 2014.11.03. 11:57:20

@Erő e-meló: A fiatalok szerinted azért próbálnak meg idegenben helytállni, mert olyan kedvük van?

Nyilván a többségük nem jókedvből hagyja itt az eddigi életét, szeretteit.

Ha Magyarország megfelelő körülményeket biztosítana, akkor sokkal kevesebb embernek járna a fejében az, hogy külföldre költözzön.

2014.11.03. 12:05:36

@Erő e-meló: Szerintem neked nincs igazad. Ugyanis a fidesz kommunikációja és Orbán mondásai időben nem esnek egybe.
Lásd még net-adó.
Itt is az van, hogy miután szarrá szapulták a külföldre menekülő hazaárulókat, ez év nyarán (!) megszólalt Orbán, és kvázi megvédte a kitántorgókat. Merthogy kiderült, nagyon sok pénzt küldenek haza, miközben nem veszik igénybe a hazai ellátórendszereket. Orbán nem hülye, mint a fideszvallásúak, és tudja, hogy ennyivel több lenne a munkanélküli, ha itt maradnak.

A külföldön mosogató bölcsész hazug kommunikációs mintája , ha jól emlékszem, a röghözkötésként elhíresült fideszötleteléskor jelent meg, az érvek között, hogy miért is kell itthon tartani a drága pénzen kitanított, majd külföldet gazdagító egyetemistát.... aztán kiderült, hogy több pénzt utal haza, mint az itthon maradt társa által megtermelt állami jövedelem... Tehát, rossz export a munkaerő? 500 milliárd évente?

2014.11.03. 12:06:43

@AN0NYM: Nyilvánvaló, hogy ennyivel több lenne a munkanélküli. Mert vagy ő lenne az, vagy aki elől elvenné a munkát.

2014.11.03. 12:08:44

@Erő e-meló: „Miért kell azokat a fiatalokat, akik vállalják, egyébként az életkoruknak megfelelő, nagyon komoly kalandot, hogy elmennek dolgozni, és idegenben próbálnak helytállni, miért kell őket állandóan megbélyegezni azzal, hogy menekültnek nyilvánítják őket? "

Azért ez nagy pofon a fideszhű kommentelőknek. Hát ezt érdemelték??? Megszakad a szív!

Erő e-meló 2014.11.03. 12:27:05

@AN0NYM:
"Ha Magyarország megfelelő körülményeket biztosítana"

Ha lesz időm megalakítom majd a Nemzeti Sültgalamb pártot. Tutira sok szavazója lenne

KissGecihuszár 2014.11.03. 16:18:55

Pár "apróság":az egész mai szarhalmaz akkor kezdett növekedni, amikor a módszerváltás következtében megannyi "jó" elvtárs nemes egyszerűséggel einstandolta az eladdig az igazgatása, párt, vagy épp sz.b. titkársága alatt működő állami gyárat, t.sz-t, majd azt -mivel sem koncepciója, sem tőkéje nem volt ahhoz, hogy azt fejlessze- legott továbbadta a nyugati konkurenciának (egyebek mellett ezzel a témával fog foglalkozni az szerdán az M1-en menetrend szerint érkező Szabadság tér '89 c. műsor, melyet főként az akkor még nem élő, ill csattogó szárnyú lepkét húzgáló, valamint a szelektív amnéziában szenvedő honfitársaimnak ajánlok!) ,természetesen búsás haszonnal, ami nem volt nehéz, tekintettel arra, hogy azt a privatizációnak nevezett szabadrablás során szarér-húgyér szerezte meg! Ezután a nyugati konkurencia -nyilván a nyugati bérek 1/10-ért- tartotta meg azon "szerencsés" melósokat, akik még túlélték az "ex" elvtársak "tőkéssé" vedlésének ámokfutását, majd miután kellő mélységben megszerezte az adott jószág piacát, szépen bezárta a gyárat és max megtartott egy kereskedelmi képviseletet, ill egy Lophass Hungary KFT nevű céget, mely az importőre, disztribútora lett a nyugati anyacégnek, természetesen az egykori melós létszám töredékével. Aztán a '90-es évtized közepétől kezdve elkezdtek bejönni a nyugati cégek leányvállalatai -elsősorban a vízfejbe, ill az agglomerációba- és ezen cégek kezdtek igényt támasztani a kvalifikáltabb, nyelveket beszélő munkatársakra, akiknek immár megadták a kinti bérek 1/5-ét!! Nem semmi, mi?!? Sőt, a management akár a kinti átlagbér 1/3-át is megkaphatta, mely az itthoni átlagbér akár 2-3-szorosa is lehetett, ami nyilván már jobban hangzott. Ahogy a vízfej, ill az agglo, meg esetleg az Audi okán Győr és aggloja elkezdett úgymond telítődni a tudást igénylő, valóban hozzáadott értéket teremtő melókkal, ezért az ú.n. BÉRKÖRNYEZET is megkívánta, hogy ezen városok átlagbér színvonala emelkedjen. Mivel azonban a hazai -eleve a kollektív bűnösségre építő- adó jogszabályok, mértékek olyan mértékben terhelték az élő munkát (is), ezért nyilvánvalóan nem voltak képesek sem a multik, sem a hazai KKV-k csökkenteni az egyre nagyobbra nyílott bérollót, hiszen ahhoz, hogy a végelszámolásnál pozitív legyen a szaldó, nos ehhez az kellett, hogy a béreket (és persze az ahhoz kapcsolódó horror közterheket) is ki tudják termelni abból a margineból ,mely a termék ÁFÁ-val csökkentett nettó átadási árán volt. Majd ugye jött a válság és örült mindenki, hogy egyáltalán volt melója, ill megmaradt a cége is, nemhogy azon gondolkozott, hogyan is adhatna mondjuk egy 10-15%-os nettó béremelést, mármint az inflációs indexáláson túlmenően. Manapság,amikor már kevesebb az élő munkát terhelő adó, ill járulék (még mindig bóórzalmasan sok!) , nos most meg már csak akkor hajlandó az átlagtól jóval magasabb bért adni 1-1 cég, amennyiben annak létét veszélyezteti, hogy 1-1 pozícióra akár hónapokig nem talál arra alkalmas embert. Sajnos,a2004-es EU csatlakozásunkkor, majd azóta regnáló tökkelütött kormányaink még mindig nem érzékelik az immár brutális mértékűre nőtt "disszidens" áradatot és képtelenek kezelni a helyzetet olyanképpen, hogy tovább csökkentsék azon járulékokat, melyek gátjai az intenzívebb béremeléseknek azon ágazatoknál, ahol erre egyébként bőven lenne mód. Azt viszont tudomásul kell venni, hogy 25 év elkúrt gazdaság és foglalkoztatás politikáját képtelenség pár év alatt helyrebillenteni, ezért senki ne álmodjon pár éven belül még a jelenlegi 1100€-os Cseh átlagbérről sem, nemhogy Osztrák, NSZK szintről!

Khal Drogo 2014.11.03. 16:27:30

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ha százas skálán az EU tagság és a szabad piac totális feladása a 100-as érték akkor szerintem a munkaerőpiac korlátozása brit részről nem a 99-es érték.
Bármit is lépnek a britek, az minden bizonnyal az munkaerőre fog vonatkozni és minden bizonnyal ha január 1-én meglépik, január 2-án nem zárják ki őket az Eu-ból.

Szépen indul egy kötelezettségszegési eljárás, ami alsó hangon 1 év, de lehet hogy két esztendőbe is beletelik mire minden fellebbezés lejár. A folyamatot jól láthattuk Magyarország esetében is.

Az egész egy bonyolult, elhúzódó tárgyalássorozat lesz, és dőreség azt hinni hogy ez csak kampány és nem fog történi semmi sem, mert a gazdasági racionalitás logikája szerint ennek kell történnie. A világtörténelem hemzseg az irracionális döntésektől. Ez sem lesz különb.

Egyébként szerintem az UK azt szeretné ha minden vámunió megmaradna de ők szabályozhatnák a bevándorlást és nem kéne pl. ilyen kohéziós alapokat finanszírozniuk. Erre minden lehetőségük meg is van, nem csak EU-tagok és brutális vámokat nyögő nem EU-tagok léteznek. Lehet társult tagságot is kötni.

ZBC44 2014.11.26. 09:07:17

@paráznabillegető: mert a franciák nem befogadóak.

ZBC44 2014.11.26. 09:14:49

@Sir Galahad: sajnos szó sincs korlátozásról! Egyes országokban pl. Írországban épp ellenkezőleg. Nézd meg az ország nyugati partvidékét, kevés a lakosság, ám már szépen kiépített friss autóút vezet arra. Elhagyott falvak, épp ezért betelepülésre váró közösségek sokasága várja a keleti (vagyis mi) munkaerőt.
És a hab a tortán Írország esetében: 5 év kint tartózkodás után megkapod az Ír állampolgárságot. :D Kell ennél több?
Nagyon messze van tőlünk, mégis kecsegtető és hívogató, jó fizetéssel megalapozhatja bárki a jövőjét.
Ja, hogy közben a távolság miatt családok mennek tönkre, családok szakadnak szét itthon, ugyan, kit érdekel? Fő, hogy egy Ír állampolgár legyen egy magyar családban. :(

Sir Galahad 2014.11.26. 17:28:01

@ZBC44: Igaz, minden trend alól lehet kivételt találni. Neked is sikerült. Ugyanakkor Nyugat-Európa nagy részén az a közhangulat van erősödőben, hogy elég a bevándorlókból, akik elveszik a munkát a helyiektől, vagy rátelepszenek a szociális ellátórendszerre. Ezt a végtelenségig nem fogják hagyni, lásd Anglia.

ZBC44 2014.12.01. 07:22:26

Sir Galahad: Igen, Anglia a határ, általában eddig mennek el (Skócia még talán) a bevándorlók. Írország speciális eset lehet, mert ők kevesen vannak, az ország viszonylag lakatlan - kivéve a fővárost - a keleti parton van hely bőven. Úgy tudom egy bizonyos ország (nem akarom itt megnevezni) élvezik az Írek korlátozását, mert a szociális segélyért folyamodtak inkább, viszont minket kedvelnek, aki segélyért megy, annak megalapozott indokai vannak.
Nem véletlen az sem, hogy 5 év ott tartózkodás alatt megszerezhető az állampolgárság, vajon miért ilyen rövid idő alatt? Valami cél csak vezérli őket, hogy betelepítsék a ma még lakatlan terülteket.

Alex62 2015.05.20. 07:07:08

@Brix: @Erő e-meló:

Kijön. Lazán
Hogyan? Évekkel ezelőtt volt IWIW.
Nézz utána mi az.
Rékerestem Londonra.
Egyszerre max 500 találatott köpött.
Évjáratonkénti bontás, nemek szerint.
Kemény meló
Akkor több mint 50 ezer tag volt.
Feltételezem nem minden kinti magyar volt az iwiw-en.
A statisztikákkal csak finoman.
KSH 2014 35.000 kivándorló
Ebből a tüköstatisztikák szerint 23.000 nettó Németországba.
20.000 UK.
7.000 Ausztria.
A többi 30.000 ( saját becslés ) máshová
süti beállítások módosítása