Ismerd meg az introvertáltakat!

2015/04/03. - írta: severus

Ha most megkérdezném 10 embertől azt, hogy tudja-e, kik azok az introvertáltak, biztos vagyok benne, hogy maximum 1-2 ember tudná rá a választ. Ha szerencsém van.
Gyere, ismerd meg az introvertáltakat!

fish-bowl.jpg

Megvan az az egyén, aki egy közösségből valamiért kitűnik? Mondhatni különc? Aki keveset beszél, amikor pedig megszólal, kissé udvariatlannak tűnik? Aki szívesebben beszélget interneten, mint telefonon? Aki esetleg sokszor ül egyedül a buszon, és rendre a busz csendesebbik részén foglal helyet? Aki rengeteg időt tölt otthon? Aki gyakran van egyedül?

Ezek az emberek az introvertáltak táborát erősítik. A „befelé forduló” a legelterjedtebb magyar kifejezés velük kapcsolatosan.

Ezt a személyiségtípust gyakran félreértik. Teljesen máshogy értelmezik őket, rengeteg tévhit alakult ki róluk azért, mert különböznek az igényeik a társadalomban döntő többségben lévő  extrovertáltaktól.

De mi a különbség az introvertáltak és az extrovertáltak között?

Az introvertáltakat a társadalomban lezajló folyamatok kimerítik, ezért rengeteg egyedül eltöltött idővel töltődnek fel, míg az extrovertáltak a szociális életből nyerik az energiájukat, és amint tudják, ezt fokozzák is.

A félreértések elkerülése végett. Egyik személyiségtípus sem felsőbbrendű a másiknál, mindkettőnek megvannak a saját értékei.
Viszont ami egyértelmű, hogy a társadalom aránylag rosszul viszonyul a csendesebbik réteghez.

introvert-mind.jpg

Azt gondolom, hogy ezen probléma legfőbb forrásai az emberek tudáshiánya, esetleg szégyenletesen kevés tisztelete és alázata.

Az introvertált személyiség sokszor van egyedül. Így töltődnek fel, életükben a feltöltődés kulcsfontosságú. Nem keresik görcsösen mások társaságát, ennek oka az, hogy egyedül is nagyon jól megvannak. Ebből következik, hogy nagyon kevés barátot tudhatnak maguk mellett. „A minőség fontosabb, mint a mennyiség” elvhez ragaszkodnak. Az őszinte, mély kapcsolatokat részesítik előnyben, ahonnan mindenféle felületességet próbálnak kizárni.
Ezért a külvilág könnyen arrogánsnak, lenézőnek, ítélkezőnek gondolhatja őket, pedig csak annyit tesznek, hogy alaposan megválogatják a barátaikat, mivel hosszú távra terveznek. Nem elhanyagolható, hogyha megvan a kölcsönös tisztelet, alázat és megbecsülés, az halálig tartó barátságot hozhat magával.

Gondolkodók, elemzők, álmodozók. A legfontosabb a saját belső világuk. Ez nem azt jelenti, hogy ne tudnák, mi történik a külvilágban. Pontosan tudják, épp ezért fontosabb nekik a saját kis belső világuk. Szeretnek problémákat megoldani, összerakni darabokat, hogy látszódjon a teljes kép. Magányossá is tudnak válni, ha nincs kivel megosztaniuk felfedezéseiket.

Gyakran individualisták. Egy introvertált független és rendkívül öntudatos, akit az érzelem helyett az értelem vezérel. Egyéni elképzelésük van a dolgok menetéről, nem jellemző rájuk, hogy a tömeget kövessék. Nem a divat vagy a népszerűség alapján hozzák meg döntéseiket.

introvert.jpg

Imádják az olyan tevékenységeket, amiket egyedül is el lehet végezni. Ilyen a könyvolvasás, írás, kreatív tevékenységek.

Az az egyik legnagyobb téveszme velük kapcsolatban, hogy nem csapatjátékosok. Egyéniben nagyon hatékonyak tudnak lenni, az egyedül eltöltött idő segíti őket abban, hogy kreatívabbak és pontosabbak legyenek. Alaposan átgondolják a dolgokat, mielőtt cselekednének. Mindig az adott feladat a legfontosabb, és nem az, hogy azt kikkel kell megoldania. Ez még egyáltalán nem zárja ki azt, hogy csapatban ne lennének eredményesek.

Az introvertáltak közé tartoznak olyan nagy elmék, mint Bill Gates, J.K. Rowling, Abraham Lincoln, Albert Einstein.

Ha esetleg eddig nem értetted, hogy miért viselkedik valaki máshogy, mint az átlag, akkor remélem ez a cikk némi új információval szolgált.

Introvertált vagyok, és emiatt már kerültem néhány helyzetben hátrányba.

Az élet attól is szép, hogy különbözőek vagyunk.

Az már csak rajtunk múlik, hogy ezt a sokszínűséget mennyire tudjuk elfogadni és tiszteletben tartani!

Ha esetleg van valami tapasztalatod, véleményed, vagy kérdésed, írd meg kommentben!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dumavan.blog.hu/api/trackback/id/tr277336958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása